marți, august 06, 2013

Gânduri rătăcite

”Happy is the heart that still feels pain” cântă Ingrid Michaelson în urechea mea, dimineața (în timp ce alerg către serviciu pentru că mereu sunt în întârziere) și mi-a tot rămas chestia asta pe neuron. Evident, nu am avut timp să scriu despre asta între toate chestiile inutile pe care le las să-mi mănânce timpul, entuziasmul și energia. *O colegă îngrijorată de lipsa mea de energie îmi spunea că starea asta ar putea fi primul semn de depresie. O fi, nu zic că nu, dar mie mi-au venit în cap alte explicații pentru starea asta a mea din ultima vreme.*
Revenind la versul de la început, că despre el pornisem rândurile astea, prima dată mi s-a părut că nu aud bine. Cum vine asta cu fericirea și durerea în aceeași propoziție când eu știu niște vremuri în care aș fi fost fericită dacă aș fi fost amorțită și atât, fără sentimente și, mai ales, fără alea care ar implica și durere.
Am realizat, apoi, că sentimentele - fie ele plăcute sau nu - îți amintesc că trăiești, că dincolo de rațiune și logică există acel „je ne sais quoi”, partea aia din tine pe care nu o poți explica, de care nu poți fugi, acea parte din tine care te ajută să găsești resurse chiar și atunci când crezi că ele nu există, partea aia care tresare la primele acorduri ale unei melodii pe care n-ai mai ascultat-o demult, dar pe care o recunoști din primele secunde, partea aia pe care ai vrea s-o urmezi lăsând logica și rațiunea într-un labirint, partea aia pe care o suprimi și o ascunzi prin vreun cotlon ca nu cumva să iasă din tiparele în care oricum nu intri pentru că știi că different is good.
Cam așa și cu fericirea, o vânezi pentru că asta se presupune că ar fi rostul vieții ăsteia și te trezești într-o zi că nu e chiar așa, că sunt lucruri mai importante decât mult-aclamata fericire, că nu e chiar ce sperai că o să găsești atunci când o căutai în locuri „insalubre” și poate ar trebui să-ți îndrepți privirea către acele lucruri care îți amintesc că trăiești.
Happiness is overrated.

2 comentarii:

 1. oh, no. not. ntz.
  "happines is overrated. love is overrated. sex is overrated. orgasm is overrated."
  This is how the sistem wants us to think.

  Please, don't!

  RăspundețiȘtergere
 2. Liz, despre love/sex/orgasm nu aș spune vreodată că sunt overrated. ;) No way! :)
  Rândurile astea mi s-au tras de la cartea pe care o citesc acum - Elogiu melancoliei, carte pe care o am de la Schimb de cărți. :P Eu zic să recitești ultimul paragraf. :P

  RăspundețiȘtergere

Nu-mi plac comentariile anonime. Dacă tot ai o părere, te rog să ţi-o asumi.